APA ITU KENCING MANIS
Apa Dia Diabetes ?
Diabetes ialah satu keadaan
di mana tubuh seseorang itu tidak dapat menggunakan KABOHIDRAT ( gula
dan kanji ) di dalam makanan , dengan sempurna . Ini menyebabkan kadar
gula yang berlebihan dalam darah .
Selepas di hadamkan makanan
bergula dan berkanji bertukar menjadi GLUKOS . Glukos akan dibawa dalam
darah kesemua bahagian badan .
INSULIN yang dihasilkan oleh organ
PANKREAS membantu glukos memasuki sel-sel badan untuk digunakan sebagai
TENAGA . Bagi orang yang menghidap diabetes , pankreas tidak
menghasilkan insulin dengan secukupnya atau insulin yang dikeluarkan
tidak berkesan .
Tanpa insulin , sel-sel badan tidak dpat
menerima bekalan gulkos dan pesakit akan berasa letih kerana kekurangan
tenaga . Kadar gula dalam darah menjadi tinggi .Gula yang berlebihan ini
akan keluar melalui air kencing .
Panduan Makanan Untuk Pesakit Diabetes
Kawalan
makanan amat penting dalam rawatan penyakit diabetes . Anda perlu
mengamalkan pemakanan yang sihat untuk memelihara kesihatan .
MAKANAN YANG PERLU DIELAKKANElak
makanan yang terdiri dari makanan berkabohidrat yang mepunyai kandungan
gula yang tinggi. Makanan ini akan menambahkan gula dalam darah .
Contoh
: - Pelbagai jenis gula , kuih – muih , biskut manis , kek , gula-gula ,
coklat , aiskrim , minuman ringan , sirap kordial , susu pekat manis ,
jem , kaya , madu dan minuman beralkohol .
MAKANAN YANG DIBENARKAN TANPA SEKATAN Makanan yang kandungan tenaga dan kabohidratnya rendah boleh dimakan dengan BEBAS.
· Semua Jenis SayuranContoh : - sawi , kangkung , bayam , kobis , kacang buncis , kacang panjang , bendi , tomato , terung dan sebagainya .
· Semua cecair dan minuman tanpa gulaContoh : - sup air , air kosong , teh dan kopi ‘o’ tanpa gula , teh cina , air limau , air bali tanpa gula
· Perasa dan PerencahContoh : - serbuk chili , kari , kunyit , rempah ratus , bawang merah , bawang putih , halia , lengkuas , serai dan sebagainya
·
Semua daging tanpa lemak , ayam tanpa lemak dan kulit , tauhu , kuning
telur ( 2-3 biji seminggu ) , ikan , ikan bilis tanpa kepala dan perut .
Hadkan makanan tinggi kolestrol seperti makanan laut ( udang sotong ,
kerang , siput ) organ dalaman ( hati , otak , limpa , paru – paru )
MAKANAN YANG PERLU DIKURANGKAN / DISUKATMakanan ini mengandungi sedikit gula atau kabohidrat dan boleh dimakan tetapi perlu DIKURANGKAN.
Contoh : - Susu dan hasil tenusu , Bijirin dan hasil bijirin , kacang dan kekacang dan buah – buahan
KURANGKAN PENGAMBILAN KOLESTROL DAN LEMAK TEPUMakanan
ini akan menambahkan berat badan dan menyumbat saluran darah . Ia
meningkatkan risiko penyakit jantung , angin ahmar dan kegemukan .
Mengawal Berat Badan
Berat badan yang berlebihan adalah merbahaya . Insulin tidak berkesan bagi mereka yang mempunyai lebihan berat badan .
Senaman menggunakan glukos darah membakar lemak- lemak dalam badan serta memperbaiki edaran darah dan menguatkan jantung anda
Bersenam selama 20 – 30 minit setiap kali sekurang-kurangnya 3 kali seminggu .
Panduan Am
Anda boleh menikmati 3 hidangan utama ( sarapan pagi , makan tengahari , makan malam )
Agihkan
jumlah pengambilan makanan yang perlu disukat supaya tidak berlebihan
pada satu masa tertentu . Makanan yang dihadkan adalah makanan
berkabohidrat yang akan meningkatkan paras gula darah .
Tingkatkan
pengambilan serat dalam diet . Ini dapat membantu mengawal paras gula
dalam darah dan mengelakkan sembelit . Sumber serat yang baik adalah
bijirin penuh , buah – buahan , sayur – sayuran , kacang dan kekacang
dan biji – bijian
Kurangkan penggunaan garam dalam masakan dan elakkan makanan tinggi kandungan kandungan garam .
Kurangkan jumlah pangambilan lemak atau minyak terutamanya lemak tepu seperti krim , minyak kelapa , santan dan krim salad .
No comments:
Post a Comment